Alles over het maken van rontgenfotos bij de tandarts vindt u hier

Alles over het maken van rontgenfotos bij de tandarts vindt u hier

Alles over het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts vindt u hier

Wanneer u regelmatig bij de tandarts komt zult u vast al eens een keer een röntgenfoto hebben laten maken van uw gebit. Een röntgenfoto wordt gemaakt omdat hier duidelijker op kan worden gezien hoe de stand van de wortels en tanden is, of het kaakbot gezond is en of er gaatjes in uw tanden te vinden zijn. Ook wanneer uw verstandskiezen nog niet door zijn kunnen deze via een röntgenfoto goed worden bekeken. Dingen die in eerste instantie misschien niet zichtbaar zijn aan de buitenkant zullen vaak bij een röntgenfoto wel worden gezien. Het is daarom belangrijk om eens in de zoveel tijd voor de zekerheid een röntgenfoto te laten maken.

Waarom röntgenfoto’s laten maken?

Als u er zeker van wilt zijn dat er geen mankementen zijn aan uw gebit en alles onderhuids er ook goed uitziet, kunt u het beste een röntgenfoto laten maken. Röntgenfoto’s brengen alles wat er binnen uw mond te zien in duidelijk in kaart. Aan de hand van deze foto’s kan de tandarts heel goed zien of alles goed is en welke behandeling u eventueel nodig zou hebben. De inwendige bouw van de wortels, spieren en botten is namelijk erg goed te zien. Het laten maken van röntgenfoto’s kan voorkomen dat er ontstekingen, gaatjes of andere problemen met uw gebit ontstaan. Het voorkomt dat u onnodige kosten maakt doordat dit vroegtijdig wordt ontdekt. Hoe eerder een probleem wordt ontdekt hoe makkelijker het behandeld kan worden. Zo zullen de behandelkosten uiteindelijk ook lager uitvallen.

Hoe maakt de tandarts röntgenfoto’s?

Er zijn drie verschillende soorten röntgenfoto’s die een tandarts maakt. Bij alle drie de foto’s wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Het röntgenapparaat wordt bij het fotograferen op het juiste gedeelte van het gebit gericht voor een halve tot anderhalve seconden. Als er een foto van één of een paar tanden wordt gemaakt wordt dit ook wel een solo-opname genoemd. Er wordt dan een speciale houder met een film tussen de tanden geplaatst en een foto gemaakt. Wanneer er kleine overzichtsfoto’s van de kiezen worden gemaakt noemen we dit ook wel bite-wings. De bovenkant, een gedeelte van de wortels en het omliggende bot zal dan goed in beeld worden gebracht. Als het gehele gebit bekeken moet worden spreken we ook wel van een orthopantomogram of een panoramafoto. Hierbij wordt met een apparaat die om uw hoofd heen draait de boven- en onderkaak gefotografeerd. Aan het maken van röntgenfoto’s zitten geen risico’s verbonden. De hoeveelheid straling die vrijkomt is zeer klein en de tandartsen die de foto’s maken zijn hier in gespecialiseerd.

Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken voor een röntgenfoto kunt u altijd contact opnemen met uw tandarts.