Wat doet de tandarts bij een gaatje?

Wat doet de tandarts bij een gaatje?

Wat doet de tandarts bij een gaatje?

Heeft u een gaatje in uw tand of kies en weet u niet precies wat u nu het beste kunt doen? Het is belangrijk dat u een gaatje direct laat behandelen. Zo voorkomt u dat het gaatje groter wordt of dat het uitloopt op een groter probleem.

Wanneer u meer wilt weten over wat een tandarts doet bij een gaatje, lees dan vooral verder. Wij vertellen u er alles over in de onderstaande blog. Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken voor het verhelpen van uw gaatje? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Hoe ontstaat een gaatje?

Een mens drinkt en eet veel op een dag waardoor er allerlei stoffen in uw speeksel komen. Dit speeksel zit vol met bacteriën waardoor er tandplak kan ontstaan. De bacteriën zorgen ervoor dat voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur kan door uw glazuur heen een gaatje veroorzaken. Wanneer er eenmaal een gaatje zit, kan deze steeds groter worden en zelfs het tandbeen worden aangetast. Het is daarom belangrijk om het gaatje zo snel mogelijk te laten verhelpen.

Wat doet een tandarts bij een gaatje?

Wanneer u een gaatje heeft zal deze door de tandarts worden gevuld. U krijgt eerst een klemmetje om uw tand of kies met een rubbertje erom heen, zodat het speeksel niet in de tand komt tijdens het boren. Vervolgens zal met een boor met een klein diamantsteentje een deel van het glazuur weg worden gehaald. Met een zachte boor zal daarna het aangetaste tandbeen worden verwijderd. Ten slotte zal het gaatje worden gevuld. Dit vullen gebeurd meestal met wit composiet. Deze vulling wordt met speciale lijm aan uw tand of kies vastgemaakt. De hele behandeling duurt meestal tussen de 15 à 60 minuten, dit is afhankelijk van de grote van het gaatje.

Doet een gaatje vullen pijn?

In de meeste gevallen doet het vullen van een gaatje niet heel veel pijn. Het is vaak afhankelijk van hoe diep het gaatje zit. Daarnaast is ook de pijngrens van iedere persoon verschillend. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat u geen pijn heeft kunt u ook vragen om een verdoving.

Tandarts Zaandam staat voor u klaar

Heeft u of uw kind een gaatje of wilt u meer weten over de behandeling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar en helpen graag.