Wat te doen tegen tandenknarsen?

Wat te doen tegen tandenknarsen?

Wat te doen tegen tandenknarsen?

Heeft u last van knarsende tanden en wilt u weten wat u hier het beste tegen kunt doen? Dan bent u bij Tandarts Zaandam aan het juiste adres. Wij zijn een deskundige praktijk die u graag een aantal tips geven voor het voorkomen van tandenknarsen en geven u ook de mogelijkheid om bij ons langs te komen voor een persoonlijk advies.

Wilt u meer weten over ‘wat te doen tegen tandenknarsen’? Lees dan verder in de onderstaande blog of contact ons vrijblijvend voor meer informatie. U kunt daarnaast ook een afspraak bij ons maken en langskomen in onze praktijk. Onze tandartsen staan voor u klaar en helpen u graag met het krijgen van een gezond en stralend gebit.

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen of ook wel Bruxisme genoemd, levert vaak schade op aan uw gebit. Daarnaast kan het ook leiden tot spanning en pijn in de kaken, nek, schouders, hoofdpijn of vermoeidheid.

De meeste mensen tandenknarsen vooral ‘s nachts tijdens het slapen. Het langs elkaar schuiven van de boven- en onderkaak veroorzaakt een knarsend geluid, wat schadelijk is voor uw gebit. Deze gebitsziekte komt zowel bij volwassen als kinderen voor bij zo’n 10 tot 20% van de bevolking.

Onze tips tegen tandenknarsen

 1. Wordt bewust van het probleem
  Luister naar uw partner die aangeeft last te hebben van knarsende geluiden en luister naar uzelf als uw kiezen gevoeliger worden als gevolg van het tandenknarsen. U zult het probleem moeten erkennen zodat er iets aan kan worden gedaan.
 2. Bescherm uw gebit tegen schade
  Er zijn verschillende mogelijkheden om uw gebit te beschermen tegen tandenknarsen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een anti-knarsbitje aan te schaffen. In dat geval raden wij de Sova Nightguard aan. Deze kunt u online bestellen. U kunt ook kiezen voor een splint of opbeetplaat. Bij de tandarts zal een afdruk van uw gebit worden gemaakt. Een andere relatief nieuwe methode tegen bruxisme is botox. Dit zorgt ervoor dat u minder krachti kunt zetten op uw gebit.
 3. Schade herstellen
  Zodra u al langere tijd last heeft van tandenknarsen, kan het mogelijk zijn deze schade door de tandarts te laten herstellen. Vaak kan met witte vulling al veel worden gerepareerd.
 4. Uw kaakspieren ontspannen.
  Tijdens het tandenknarsen staat er veel spanning op de kaken. Het is daarom belangrijk om te leren hoe u uw kaakspieren kunt ontspannen. U kunt dit zelf doen door uw kaken te masseren met uw vingertoppen of u kunt hulp vragen aan een fysiotherapeut.

Tandenknarsen laten behandelen door Tandarts Zaandam?

Wilt u meer weten over wat u kunt doen tegen tandenknarsen of heeft u een specifieke vraag? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie over behandelingen voor het voorkomen en genezen van tandenknarsen. Onze specialisten staan voor u klaar en helpen u graag.