Zo leren uw kinderen tanden poetsen

Zo leren uw kinderen tanden poetsen

Zo leren uw kinderen tanden poetsen

Heeft u jonge kinderen en wilt u ze leren hoe zij zelfstandig hun tanden kunnen poetsen? Wij geven uw graag een aantal tips zodat u eenvoudig het gebit van uw kinderen schoon kunt houden.

Het goed verzorgen van de jonge melktanden is namelijk erg belangrijk. Al vanaf het moment dat het eerste het eerste tandje doorkomt tot de leeftijd van 2 jaar wordt aangeraden de tandjes minimaal één keer per dag te poetsen. Wanneer uw kindje ouder is dan 2 wordt dit tweemaal per dag. Lees in onderstaande blog hoe u het beste te werk kunt gaan.

Gebruik de juiste tandenborstel en tandpasta

Wanneer u de eerste doorkomende tandjes van uw kinderen gaat poetsen is het belangrijk dat u een speciale kindertandenborstel gebruikt. Met een te grote tandenborstel worden namelijk niet alle hoekjes in de mond bereikt. Kies er daarnaast eentje uit met zachte haren, zodat het tandvlees niet wordt beschadigd.

Verder is de keuze voor welke tandpasta u gaat ook erg belangrijk. Voor kinderen tot 5 jaar is er een speciale peutertandpasta, deze bevat fluoride en is speciaal gemaakt voor het melkgebit. Wanneer het kind ouder is dan 5 jaar is iedere tandpasta geschikt, als er maar fluoride in zit.

Hoe kunt u het best beginnen met poetsen?

Het is belangrijk dat u al op jonge leeftijd wanneer het eerste melktandje doorkomt begint met tanden poetsen. Zo kan uw kindje wennen aan het idee. Vaak is dit al wanneer uw kindje 6 maanden is. U kunt dan beginnen met een vingertandenborstel of een kindertandenborstel. U kunt vervolgens het beste achter uw kindje gaan staan en het hoofd iets naar achter tegen u aan laten rusten. Zo heeft u een hand vrij om de mond iets open te houden. Maak zachte, horizontale bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees en zorg ervoor dat u alle hoekjes in de mond poetst.

Uw kind zelf tanden laten poetsen

Wanneer uw kindje ouder wordt kunt u hem/haar zelf hun tanden laten poetsen. Meestal rond de leeftijd van 4-5 jaar kunnen zij dit zelf gaan leren. Leg hiervoor goed uit waarom het belangrijk is om te poetsen, en waar er gepoetst moet worden, binnenkant, buitenkant en herhaal dit een aantal keren. Tot de leeftijd van 10 jaar is het belangrijk dat u het gebit minstens één keer per dag gepoetst. Uw kinderen hoeven niet na te spoelen met water, zo blijft de fluoride zijn werk beter doen.

Wanneer uw kinderen tegenstribbelen of moeite hebben met het tanden poetsen zijn er een aantal speciale apps en Youtube filmpjes van precies 2 minuten die uw kinderen kunnen helpen bij het goed poetsen van de tanden.

Tandarts Zaandam staat voor u klaar

Vanaf de leeftijd van 2 jaar wordt het aangeraden om uw kindje ieder half jaar mee te nemen naar de controle bij de tandarts. Onze kindertandartsen staan dan graag voor u klaar en behandelen uw kindje goed. Mocht u meer willen weten over het leren tanden poetsen bij kinderen of heeft u een specifieke vraag? U kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.