Gaatje in tand

Gaatje in tand

Gaatje tand boren Zaandam

Hoe weet ik dat ik een gaatje heb, wat gebeurt er met mijn tand als ik een gaatje heb en hoe kan ik gaatjes voorkomen. Alles hierover in deze blog.

Een gaatje in tand laten boren en vullen in Zaandam

Wanneer u een gaatje in uw tand heeft, is het verstandig om deze te laten boren en vullen door Tandarts Zaandam. Een scherpe pijn bij het drinken van koude dranken of een gevoeligheid bij het eten kunnen tekenen zijn dat u mogelijk een gaatje in uw tand heeft. Maar hoe kunt u dit herkennen en, nog belangrijker, wat kunt u eraan doen? Wij lichten dit graag toe.

Hoe ontstaat een gaatje in uw tand en wanneer moet u deze laten boren?

Pijnklachten bij het kauwen of bij koud drinken kunnen duiden op de aanwezigheid van een gaatje in uw tand. Maar wat betekent dat eigenlijk? Een gaatje is een beschadiging waarbij het beschermende glazuur van de tand afneemt. Hierdoor worden tanden vatbaarder voor schadelijke stoffen uit voedsel en drank. Hoewel het begin vaak onopgemerkt blijft en pijnloos is, kan na verloop van tijd het tandbeen worden aangetast, wat resulteert in pijn. Dit is het moment wanneer het gaatje in uw tand gebord en gevuld moet worden tijdens een behandeling.

Symptomen van een gaatje in de tand

Het herkennen van een gaatje in de tand is niet altijd eenvoudig, aangezien niet elke verkleuring of groef daadwerkelijk een gaatje betekent. Andere symptomen zijn een aanhoudende kaakpijn, een slechte adem of een onaangename smaak. Regelmatige controles bij de tandarts zorgen ervoor dat gaatjes in een vroeg stadium worden gedetecteerd, waardoor ernstige pijn wordt voorkomen.

Gaatjes voorkomen

Hoewel de behandeling van een gaatje geen spannende behandeling is, willen we toch liever gaatjes in tanden voorkomen. Hoe lekker alle snoepjes en zoetigheid ook zijn, ze tasten je glazuur wel aan. Suiker is een van de grootste vijanden als het gaat om het aantasten van het glazuur. Ook frisdranken of sappen tasten het glazuur aan. Belangrijk is dus om een half uur na het eten of drinken uw tanden te poetsen. Doe dit 2 a 3 keer per dag na de maaltijden en gebruik tandpasta met fluoride. Maak hierbij gebruik van een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Ook is een elektrische tandenborstel effectief omdat je dan meer kunt focussen op de juiste beweging, in plaats van het hard schrobben met een normale tandenborstel waardoor de poets kwaliteit minder wordt. Daarnaast blijft regelmatige controle bij een tandarts erg belangrijk.

Behandel plan voor een gaatje in tand laten boren

Heeft u een gaatje in uw tand? Geen paniek. De behandeling is routine voor elke tandarts. Hier is wat u kunt verwachten als u het gaatje in uw tand laat boren:

  1. De tandarts zal de situatie uitleggen en de behandelingsopties bespreken.
  2. Het gaatje in de tand wordt grondig gereinigd.
  3. Het gebied wordt drooggeblazen.
  4. Het gaatje wordt gevuld met materialen zoals amalgaam of een composietvulling.
  5. De vulling wordt afgewerkt, zodat het comfortabel aanvoelt.
  6. De vulling wordt uitgehard met een speciale lamp.

Preventie van gaatjes

Hoewel het laten boren van een gaatje in de tand een relatief eenvoudige procedure is, is preventie altijd beter. Vermijd overmatige consumptie van suikerhoudende producten en frisdranken. Poets uw tanden minimaal tweemaal per dag, idealiter na elke maaltijd, en gebruik een fluoride tandpasta. Of plan geregeld een afspraak in bij de mondhygiënist. Een elektrische tandenborstel kan ook effectief zijn voor een grondige reiniging.

Plan tijdig een controle bij de tandarts in

Wacht niet tot u kiespijn ervaart. Ga regelmatig naar de tandarts voor controles. Dit zorgt ervoor dat gaatjes in de tand vroegtijdig worden opgemerkt, waardoor u onnodige pijn en verdere behandelingen voorkomt. In het kort, gaatjes zijn te behandelen en te voorkomen. Door goede mondzorg en regelmatige bezoeken aan de tandartspraktijk kunt u genieten van een gezond en pijnvrij gebit.Bovenkant formulier