Aandoeningen
Tandenknarsen
Maak een afspraak

Maak vandaag nog uw tandartsafspraak!

Openingstijden

Tandenknarsen

Tandenknarsen, ook wel knarsetanden of bruxisme genoemd, is het hard over elkaar heen schuiven van het boven- en ondergebit bij Tandarts Zaandam. Dit veroorzaakt een schurend, knarsend geluid. Ook kaakklemmen (het krachtig opeenklemmen van de kaken) valt onder de term bruxisme. Tandenknarsen en kaakklemmen komen op alle leeftijden voor bij Tandarts Zaandam en kunnen schade aan het gebit veroorzaken. Daarnaast kan bruxisme leiden tot pijnklachten door overbelasting van het kaakgewricht.

Tandenknars symptomen

Het knarsen gebeurt meestal tijdens het slapen. Daardoor hoor je zelf de knarsende geluiden niet. Er zijn echter ook andere symptomen van tandenknarsen die je wel zelf kunt opmerken bij Tandarts Zaandam. Bekende bruxisme symptomen zijn onder andere:

  • Slijtage van het gebit;
  • Breken van vullingen in de kiezen;
  • Pijn in de kaken;
  • Bijtwondjes aan de binnenkant van de wangen;
  • Moeite hebben met kauwen;
  • Hoofdpijn bij het ontwaken;
  • Zichtbaar verdikte kauwspieren ter hoogte van de kaak.

Mogelijkheden tandenknarsen op te lossen

Kom met deze symptomen van knarsetanden naar je behandelaar bij Tandarts Zaandam. Deze kan zien of het klemmen en knarsen schade heeft toegebracht aan uw gebit. Een mogelijke behandeling bij knarsetanden en kaakklemmen is het dragen van een opbeetplaat: dit is een speciaal bitje dat de tanden en kiezen beschermt tegen slijtage. Het opbeetplaatje (ook wel splint of spalk genoemd) wordt meestal alleen ’s nachts gedragen of speciale fysiotherapie om het kaakklemmen overdag te verminderen bij Tandarts Zaandam.

Voorkom gebitsproblemen

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste bij Tandarts Zaandam. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig. Voor meer informatie of om een afspraak te maken, kunt u contact met ons opnemen via info@tandartszaandam.nl of bellen naar 075- 6163112.