Behandelingen
Parodontitis
Maak een afspraak

Maak vandaag nog uw tandartsafspraak!

Openingstijden

Parodontitis

Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplak de kans krijgen, om dieper in de ruimte tussen de tand en tandvlees, te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd.

De schadelijke producten van de bacteriën in de pocket zorgen ervoor dat het lichaam afweercellen en ontstekingseiwitten in dit gebied gaat loslaten. Het gevolg van deze strijd is dat ook het kaakbot en de ligament vezels tussen de wortel en het bot worden afgebroken. Hierdoor zal de pocket dieper worden.

Symptomen

De tandvlees kan bij parodontitis rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen en eten. Een vieze smaak, adem en voortanden die veranderen van positie, zijn ook symptomen die kunnen duiden op parodontitis.

Pijnklachten komen niet vaak voor en helaas kunnen de overige symptomen ook onopgemerkt of afwezig zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat parodontitis lang onopgemerkt blijft en dat terwijl het heel belangrijk is om in een vroeg stadium in te grijpen. Laat daarom de gezondheid van uw tandvlees regelmatig bij tandartspraktijk Zaandam controleren.

Het probleem van een verdiepte pocket is niet op te lossen door alleen beter te gaan poetsen. De haren van de tandenborstel bereiken de plak diep in de pocket niet. Deze plak blijft dus zitten en schadelijke bacteriën krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor zal de afbraak steeds dieper voortschrijden.

Als de plak en tandsteen verwijderd en de pocket schoon gemaakt is, krijgt het lichaam de kans om het evenwicht te herstellen. De patiënt moet er wel voor zorgen elke dag alle tandplak boven het tandvlees te verwijderen, zodat de pocket niet makkelijk opnieuw geïnfecteerd raakt.

Behandelmethodes

Er zijn verschillende behandelingen voor parodontitis:

  • Curettage
  • Rootplanning
  • Parodontale lapoperatie
  • Gingivectomie

Eerste bezoek

De mondhygiënist zal tijdens het eerste onderzoek bij elke tand of kies op 6 plaatsen meten hoe diep de pocket is, op deze manier kan de mondhygiënist in combinatie met röntgenfoto’s de ernst van de parodontitis en de mate van botafbraak vaststellen. Na het vaststellen van de ernst van de parodontitis wordt per tand of kies een prognose gemaakt en wordt er een behandelplan opgesteld om de parodontitis te verhelpen.

Initiële fase

De parodontitis behandeling begint met het reinigen op specialistische wijze van het worteloppervlak van uw tanden en kiezen, en van uw mond. Het doel van deze werkmethode is om het het ontstekingsproces te elimineren.
Deze behandeling gebeurt meestal in 2 tot 4 zittingen, afhankelijk van de toestand van uw gebit. Om ervoor te zorgen de behandelingen effectief zijn, is het belangrijk dat er tussen de eerste en de laatste zitting niet meer dan 4 weken tijd zit. Doordat de parodontitis behandeling een arbeidsintensief is, zullen hiervoor meerdere afspraken gemaakt moeten worden met onze mondhygiëniste.

Controle na behandeling

Ongeveer drie maanden na de behandeling van parodontitis vindt een nieuwe controle plaats. Alle eerder uitgevoerde metingen worden opnieuw uitgevoerd en genoteerd. Als de behandeling geslaagd is, zou u uw tanden en kiezen in principe de rest van uw leven kunnen behouden. Het is daarom zeer belangrijk om elke dag uw gebit grondig te reinigen, om zo het ontstaan van nieuwe pockets te voorkomen.