Is een implantaat zetten pijnlijk?

Is een implantaat zetten pijnlijk?

Is een implantaat zetten pijnlijk?

Een implantaat is een kunstwortel die wordt geplaats op de plek waar uw voormalige kies of kant zat. Veel mensen zien de voordelen van implantaten, maar zijn erg gespannen voor de behandeling en durven de stap niet te nemen. Om de spanning te verminderen willen wij je graag goed voorbereiden voordat je naar de praktijk komt. De behandeling valt namelijk heel erg mee! Hier lees je alles over fases en of uw gebit geschikt is.

Soorten implantaten

Ieder gebit is ander. Daarom bestaat er een onwijs groot aanbod aan implantaten. De specialisten van Tandarts Zaandam nemen graag de tijd voor u om te kijken welke passend is voor uw gebit. Ook de implanteertechniek verschilt per persoon. Onze implantologen bepalen welke techniek het beste past bij uw gebitstoestand.

Implantaat zetten in 1 fase

Kiezen vervangen of kronen plaatsen? Dan kiest de implantoloog er hoogstwaarschijnlijk voor om de implantaat in één keer te zetten. Bij deze behandeling steekt de kunst wortel/ het implantaat iets boven het tandvlees uit . Er is een soort metalen dopje zichtbaar tijdens de genezing, waar vervolgens het tandvlees overheen groeit.

Implantaat zetten in 2 fases

Heeft u een implantaat nodig voor een zichtbare tand? Dan is een implantaat zetten in 2 fases het meest waarschijnlijk. Bij deze behandeling wordt eerst het tandvlees over het implantaat gelegd en dicht gehecht. Als de wond voldoende is aangegroeid wordt er een klein sneetje gemaakt, dit heet ‘healing abutment’. Door deze kleine ingreep wordt de aangroei van het tandvlees extra gestimuleerd.

Is mijn gebit geschikt voor een implantaat?

Een implantaat zetten biedt veel mogelijkheden, maar is niet geschikt voor iedereen. Zo moet het gebit aan een aantal voorwaarden doen om een implantaat te zetten.

  • Het kaakbot moet gezond zijn. Het kaakbot groeit om het implantaat heen en moet daarom gezond zijn zodat het snel hecht en het de implantaat stevig vast zet.
  • Er moet genoeg kaakbot zijn. De implantaat wordt in het kaakbot geplaatst. Dus voor een stevigheid moet er voldoende kaakbot zijn.
  • Gezond tandvlees is een must
  • U moet goed uw gebit kunnen onderhouden. Zo worden pijnlijke infecties voorkomen

Pijn bij implantaten

Nu weet of u geschikt bent voor het zetten van een implantaat, maar houdt de angst op pijn bij het zetten van implantaten u tegen? Wij kunnen u gerust stellen. In een paar gevallen wordt namelijk als vervelend ervaren, echte problemen treden maar zeer zelden op. De behandeling wordt namelijk onder plaatselijke verdoving verricht. Bovendien duurt de behandeling ongeveer een half uur per implantaat afhankelijk van aanvullende werkzaamheden. U bent dus redelijk snel klaar met de behandeling.

Als het zetten van de implantaat is voltooid, kan het zijn dat het tandvlees iets gevoelig is en opzwelt. Om deze pijn te onderdrukken is het mogelijk om voordat de verdoving is uitgewerkt één pijnstiller te nemen. Een nabloeding is ook mogelijk, er is namelijk toch in uw kaakbot gewerkt. Neem in dit geval een gaasje en druk dit een half uur op de wond tot dat het gestold is. Na een dag zijn deze klachten ook zo goed als verdwenen en functioneert u weer zoals normaal. Let wel op, iedereen is anders en zal dus ook anders reageren op de behandeling.

Heeft u interesse in het zetten van implantaten en wilt u een afspraak maken om te laten kijken wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan direct contact met ons op.