Waarom is flossen belangrijk?

Waarom is flossen belangrijk?

Waarom is flossen belangrijk?

In de praktijk wordt deze vraag regelmatig gesteld. Flossen wordt namelijk door veel klanten als tijdrovend en onbelangrijk gezien. Toch is het flossen van je tanden meer dan belangrijk. In je mond krioelen namelijk ruim 10 miljard bacteriën. Samen met allerlei overgebleven kleine etensresten kan dit al snel voor ontstoken tandvlees of een vieze adem zorgen. En dat is niet fijn voor jouw gesprekspartner en jij zelf.

Flos erop los

Het flossen van je tanden is niet alleen belangrijk om etensresten weg te halen. Maar ook om tandplak te verwijderen en de opbouw hiervan tegen te gaan. Daarnaast kan flossen ook zorgen voor een stralend witte lach. Dit komt omdat flosdraad restjes weghaalt die je in de spiegel niet goed ziet. Al met al is flossen is een belangrijke stap om je tandvlees gezond te houden en heeft een preventieve werking. Met alleen poetsen houd je namelijk maar 35% van je mond schoon!

Flossen doe je zo

Om optimaal gebruik te maken van een flosdraad en te zorgen dat tandplak wordt verwijderd, is het van belang de juiste techniek te gebruiken.

  • Stap 1: Zorg dat je handen schoon en gewassen zijn. Je zit tenslotte met je handen in je mond.
  • Stap 2: Gebruik ongeveer 40 cm flosdraad en wikkel het om de wijsvinger van linkerhand en om de wijs vinger van de rechterhand. Dit lijkt misschien veel flosdraad, maar het is belangrijk dat je tanden goed gereinigd worden. Zorg dat er ongeveer 5 centimeter flosdraad tussen je wijsvingers over blijft.
  • Stap 3: Maak nu als het ware een zigzag beweging tussen de tanden en flos nu voorzichtig op en neer. Tip: zorg dat je rond de tand flost en een soort c-vorm maakt. Zo maak je ook de achter kant goed schoon.

Doe dit twee minuten zodat je tandplak alvast los maakt. Hierdoor kan fluoride extra goed zijn werk doen tussen de tanden. Na deze stappen te hebben gevolgd  kan je beginnen met het poetsen van je tanden.

Heb je een beugel, kroon, spalk of implantaat? Dan is de juiste flostechniek helemaal van belang. Zo voorkom je dat flosdraad vast zit of afbreekt aan de ondersteuning in je mond. Volg bovenstaande stappen dus goed.

Geschikt flosdraad

Wij raden aan gebruik te maken van waxed, unwaxed, sponzige of flopstape. Top drie merken die deze producten aanbieden zijn:

Persoonlijk advies over het belang van flossen, of wil je een specialist naar je gebit laten kijken? Wij helpen je graag verder. Vul het contactformulier in en wij nemen graag contact met je op.