waterflossers

waterflossers

Waterflossers

Steeds meer van onze patiënten schaffen waterflossers aan voor het verwijderen van etensresten en voorkomen van tandplak en tandsteen. De waterflosser of monddouche lijkt een handig alternatief voor flosdraad en tandenstokers, maar is het dit ook? Om antwoord te geven op deze vraag is het goed om even te kijken naar wat waterflossers zijn en wat deze doen. Heeft u na het lezen nog vragen over het gebruik van een waterflosser? Of wilt u meer weten over methodes voor het voorkomen van tandplak? Onze specialisten staan voor u klaar om alle vragen over dit onderwerp te beantwoorden.

Waterflossers

Een waterflosser of monddouche is een elektrisch apparaat waarmee je met behulp van een krachtige waterstraal etensresten en bacteriën kunt wegspoelen. De pulserende waterstraal die waterflossers voortbrengen geeft tot wel 1200 pulsen per minuut. Door de kracht van het water worden eventuele etensresten op moeilijk bereikbare plaatsen zoals tussen de kiezen verwijderd. Een waterflosser kan zowel voor als na het tandenpoetsen gebruikt worden. Gebruik de waterflosser voor het poetsen en flossen om etensresten los te maken zodat deze eenvoudiger te verwijderen zijn met behulp van flosdraad. Of gebruik de waterflosser na het poetsen en flossen om moeilijk te bereiken plekken schoon te spoelen.

Hoe gebruikt u een waterflosser?

Er bestaan verschillende typen waterflossers, maar de werking en het gebruik ervan is voor alle soorten vrijwel gelijk. Alle waterflossers beschikken over een waterreservoir. Vul dit het reservoir met lauwwarm water, dit is vaak prettiger dan koud water. Plaats het uiteinde van de waterflosser in de mond zoals een tandenborstel. Zorg ervoor dat u goed boven de wastafel hangt en iets naar voren buigt zodat het water in de wastafel valt. Begin achterin de mond met reinigen en werk langzaam naar de voorkant van het gebit toe. Spuit het water vooral op de rand van het tandvlees en tussen de tanden (en kiezen). Vergeet de achterkant van de tanden niet! Dit zijn de plekken waar de meeste tandplak en tandsteen gevormd wordt.

Wanneer gebruikt u een waterflosser?

Waterflossen is eigenlijk hetzelfde als flossen met tandzijde maar is vaak minder pijnlijk. Waterflossers zijn daardoor met name heel prettig voor mensen die veel last hebben van gevoelig tandvlees. Het kan ook een uitkomst zijn voor mensen die een beugel hebben. Ook kan de Waterpik waterflosser een oplossing zijn bij parodontale aandoeningen of als u artritis heeft of andere problemen met het gebruik van de handen.

Net als bij flossen met tandzijde/flosdraad geldt voor waterflossen dat het alleen effectief is als dit een onderdeel van de dagelijkse routine is. Ook als u een waterflosser gebruikt blijft het belangrijk om minimaal tweemaal per dag grondig te poetsen. Gebruik de waterflosser bij voorkeur in combinatie met flosdraad voor extra grondige reiniging van het gebit.

Persoonlijk advies

Overweegt u om een waterflosser aan te schaffen? De tandartsen van Tandarts Zaandam staan voor u klaar voor persoonlijk advies. Neem hiervoor contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak. Wij helpen u graag uw gebit mooi gezond en schoon te houden.