Behandeling implantaat

Behandeling implantaat

Een implantaat plaatsen: hoe verloopt de behandeling?

Heeft u binnenkort een afspraak om een implantaat te plaatsen of wilt u meer weten over implantaten? Wij informeren u graag over de behandeling zodat u met een gerust gevoel naar de praktijk komt.

De behandeling bij het plaatsen van een implantaat bestaat uit verschillende stappen: Een intake- en advies gesprek, het plaatsen van het implantaat, de ingroei periode, het plaatsen van een prothese (kroon, brug of klikgebit) en nazorg. In totaal duurt het laten plaatsen van een implantaat ongeveer 2 tot 4 maanden.

Implantaten plaatsen: intake gesprek

De eerste stap bij het plaatsen van een implantaat is het intakegesprek. Hierin wordt u huidige gebitssituatie beoordeeld. Naar aanleiding van uw wensen bekijken we wat de mogelijkheden zijn en krijgt u een behandelvoorstel. Zo weet u precies waar u aan toe bent voordat u daadwerkelijk ervoor kiest om een implantaat te plaatsen.

Implantaten plaatsen: de behandeling

Veel patiënten vragen zich af of het plaatsen van een implantaat pijnlijk is. Geen zorgen! De behandeling is zelf is een pijnloze ingreep, u wordt namelijk plaatselijk verdoofd. Het is vergelijkbaar met de ‘pijn’ die ontstaat bij het vullen van een gaatje. Bovendien duurt de behandeling zelf ongeveer 30 minuten tot een uur dus voor u het weet is het voorbij.
Als u heeft besloten om de implantaat te plaatsen wordt er een klein sneetje gemaakt in uw tandvlees, waarin vervolgens een implantaat geschroefd kan worden. Hierbij kunt u ervoor kiezen om de behandeling in één fase of in twee fases te doen.

De behandeling in het kort:

  • Stap 1: u krijgt een plaatselijke verdoving.
  • Stap 2: Het tandvlees wordt open gemaakt met een klein sneetje.
  • Stap 3: Daarna wordt in het kaakbot een gaatje geboord.
  • Stap 4: Vervolgens wordt de implantaat geschroefd en wordt er een afdekschroefje op het implantaat geplaatst.
  • Stap 5: Dit is de laatste stap waar het tandvlees wordt gehecht. Dit is afhankelijk van welke fase u wenst.

Implantaten plaatsen: de ingroei periode

Ongeveer twee weken na het plaatsen van implantaten, worden uw hechtingen verwijderd. De volgende fase is de ingroeiperiode. Hierin krijgt de implantaat de tijd om vast te groeien in het kaakbot. Het ingroeien van de implantaat duurt ongeveer 8 tot 12 weken. Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van de gebitssituatie en soort behandeling. Als eenmaal de implantaat is ingegroeid en stevig vast zit in het kaakbot, kan het klikgebit, geplaatst worden

Implantaten plaatsen: plaatsen van kronen, bruggen

In deze vierde fase zit de implantaat stevig vast in het kaakbot. De volgende stap die u doorloopt is het plaatsen van een klikgebit. Dit klikgebit kan bestaan uit een kroon of een brug. Om het klikgebit te kunnen plaatsen worden er afdrukschroefjes in het implantaat gezet, zodat duidelijk wordt hoe de implantaten geplaatst zijn en de prothese precies past.

Implantaten plaatsen: nazorg

Nu de implantaat en de prothese zijn geplaatst, wordt er nog een controle afspraak gemaakt. Hierin wordt nagegaan of alles is zoals het hoort en om er zeker van te zijn dat alles goed is verlopen. Verder is het vooral belangrijk dat infecties worden voorkomen door het gebit goed te verzorgen. Dit doet u door goed te poetsen.

Kosten

De kosten voor het plaatsen van een implantaat zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Daarom worden de kosten tijdens het intake gesprek besproken.

Contact

Als u vragen heeft kunt u ons telefonisch bereiken of contact met ons opnemen via de website.