Westzijde 212 1506 GG Zaandam
075- 6163112

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

De meest voorkomende situaties voor kronen

  • Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  • Om breuk van ene tand of kies te voorkomen bij een grote vulling en/of wortelkanaalbehandeling
  • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wat is een kroon?

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadigd is, kan de tandarts deze vervangen door een kunstkroon: een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie, wanneer vullen niet meer mogelijk is.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Hiermee kan de tandarts één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen.

Verloop van behandeling

De behandeling verloopt in een aantal stappen. Hiervoor twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

Voor meer informatie over het behandelproces van kronen en bruggen kunt u contact met ons opnemen.

Plan uw afspraak

I.v.m. de coronacrisis zijn we open voor spoedpatiënten in de hele regio.