Hoe bereid ik mijn kind voor op de tandarts?

Hoe bereid ik mijn kind voor op de tandarts?

Hoe bereid ik mijn kind voor op de tandarts?

Het naar de tandarts gaan met kinderen kan vaak een hele opgave zijn. Het is voor kinderen vaak geen leuk uitje en zien er meestal tegenop om er naar toe te gaan. Als ouder wil je je kind er natuurlijk graag goed op voorbereiden en zorgen dat zij niet bang zijn voor de tandarts. Dit kunt u doen door ze gerust te stellen en uit te leggen wat de tandarts precies doet. Bij Tandarts Zaandam vinden we het belangrijk om de tijd te nemen voor uw kind en op een speelse manier de controles en behandelingen voor kinderen goed te laten verlopen.

Onze tips voor een goede voorbereiding

Als uw kind voor het eerst naar de tandarts gaat kan dit soms een beetje spannend zijn. Daarom is het belangrijk uw kind goed voor te bereiden en geen negatieve gedachtes mee te geven. Wij geven u graag een aantal tips zodat u en uw kind met een gerust hart een bezoek aan onze praktijk kunnen brengen.

Tip 1: laat uw kind al op jonge leeftijd wennen aan de omgeving

Door uw kind op jonge leeftijd mee te nemen naar de praktijk wanneer u zelf een afspraak heeft kan hij of zij alvast wennen aan de omgeving, de geur en de geluiden. Wanneer u uw kind vanaf 2 of 3 jaar mee neemt zullen zij het ervaren als een normale gebeurtenis. Vanaf 3 jaar is het in onze praktijk mogelijk plaats te nemen in de behandelstoel en kunnen wij uw kind op een speelse manier kennis laten maken met de medewerkers en de materialen.

Tip 2: stel uw kind gerust 

Door in uw eigen woorden op een duidelijke manier uit te leggen wie die meneer of mevrouw in witte jas is en waar die grote lamp en die gekke stoel voor zijn, zal uw kind snappen wat een tandarts doet. Stel ze daarbij gerust en zeg bijvoorbeeld dat ze alleen even in je mond gaan kijken en tips geven voor het tandenpoetsen. Vertel daarbij niet te veel details maar geef vooral een veilig gevoel.

Tip 3: Vertel uw kind op tijd over de afspraak

U kunt zelf natuurlijk het beste bepalen wanneer het het beste moment is om uw kind te vertellen over de afspraak bij de tandarts. Het ene kind heeft langer de tijd nodig om zich hierop voor te bereiden dan het andere kind. Het kan handig zijn om voor uzelf een rustig moment in te plannen om het hier samen over te hebben.

Tip 4: Beloof geen cadeautjes

Wanneer u beloofd dat uw kind een cadeautje krijgt na het tandartsbezoek kan het kind het idee krijgen dat er iets ergs gaat gebeuren. Wanneer u uw kind wilt belonen, kunt u dit het beste achteraf doen. Laat zeker merken dat u trots bent op uw kind en dat hij/zij het goed heeft gedaan. Na de behandeling kunt u er wel voor kiezen om uw kind een beloning te geven.

Het is tot slot belangrijk om in gedachten te houden dat ieder kind anders is en dat u het beste zelf kunt aanvoelen hoe u met een bezoek naar de tandarts kunt omgaan. Wanneer u graag een advies wilt ontvangen kunt u dit gerust vragen wanneer u een afspraak maakt. Geef bijvoorbeeld aan dat uw kind het spannend vind om naar de tandarts te gaan. Wij helpen u hier in dit geval graag bij. Al onze tandartsen en assistentes zijn er in gespecialiseerd om uw kinderen op hun gemak te stellen.