Welke beugels zijn er?

Welke beugels zijn er?

Welke beugels zijn er? Alle soorten beugels op een rij

Voor ieder gebit is wel een geschikte beugel te vinden, maar welke past het beste bij u en zorgt ervoor dat u een mooie en rechte tanden krijgt? Er zijn erg veel verschillende beugels, wij snappen daarom maar al te goed dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zetten daarom alle soorten beugels op een rij.

Wilt u advies krijgen over welke beugel het beste bij uw gebitstoestand past? Dan staan onze specialisten graag voor u klaar en geven u professioneel advies. Het is ook altijd mogelijk om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

De meest voorkomende beugels op een rij

 1. De uitneembare beugel (plaatbeugel)
  De naam zegt het eigenlijk al, deze soort beugel is makkelijk in en uit te doen. U kunt hierbij denken aan de plaatbeugel, buitenboordbeugel of de blokbeugel. De plaatbeugel is de meest gebruikelijke uitneembare beugel en bestaat uit een kunsthars plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Plaatbeugels worden vaak gebruikt voor eenvoudige tandcorrecties.
 2. Slotjesbeugel
  De slotjesbeugel is de meest voorkomende beugel bij jongeren. Bij deze beugel worden er metalen slotjes op de tanden vastgeplakt met daarover een metalen draad. Het draad en de elastiekjes zorgen ervoor dat de tanden en kiezen op de juiste plek worden gezet.
 3. Keramische brackets
  Deze beugel werkt in principe hetzelfde als degene met de metalen slotjes alleen het grote voordeel is dat deze beugel onzichtbaar is. Dit is een van de redenen dat de beugel vaak wordt gekozen door volwassenen.
 4. Buitenbeugel
  Deze beugel loopt zoals de naam het al zegt buiten de mond rondom het achterhoofd. Zo kan de beugel makkelijker de benodigde kracht uitoefenen. De beugel kan eenvoudig zelf in en uit gedaan worden.
 5. Invisalign
  De Invisalign is een onzichtbare beugel die stap voor stap uw gebit weer recht zet. Dit transparante hoesje dient u de hele dag te dragen (alleen bij het eten uit te doen) en om de twee weken te vervangen.
 6. Blokbeugel
  De blokbeugel zorgt ervoor dat de afstand tussen de onder- en bovenkaak kleiner wordt gemaakt. Deze beugel wordt dus vaak gekozen bij een overbeet. De blokbeugel zit als een blok tussen de tanden en zet uw onder en bovenkaak tegelijk in de beugel.

Meer weten over welke beugels er zijn en welke bij u past?

Wilt u meer weten over het laten zetten van een beugel of welke beugels er zijn? De specialisten van Tandarts Zaandam staan voor u klaar en helpen u graag bij het krijgen van een mooi gebit. Wij kunnen u tijdens een controle afspraak adviseren welke beugel het beste bij u past en u doorverwijzen naar een gespecialiseerde orthodontist.